Nieuws.

Energielabel C plicht voor kantoren & energie-investeringsaftrek

Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C verplicht voor alle kantoorgebouwen vanaf 100 vierkante meter. Dat lijkt misschien ver weg, maar toch is het verstandig om hier nu alvast mee aan de slag te gaan.

Kleine winstpakkers

Welke maatregelen je als ondernemer het beste kunt nemen, hangt af van je pand. Geadviseerd wordt om te beginnen met kleine winstpakkers met grote impact. “Als je nog geen ledverlichting hebt, dan is dat stap 1. Daarmee maak je een groot verschil op het energieverbruik in je pand.”

Energielabel A in 2030

2023 is eigenlijk een tussenstap, want in 2030 moeten alle kantoorgebouwen energielabel A hebben. Aanbevolen wordt om alle relatief eenvoudige stappen voor energielabel A nu al te nemen. “Je brengt je energieverbruik omlaag, voldoet alvast aan toekomstige verplichtingen en verduurzaamt. Dus heb je energielabel C, maar nog geen ledverlichting? Meteen regelen!”

Begin op tijd

Het is belangrijk om op tijd te beginnen, want de regel is niet vrijblijvend. Heb je op 1 januari 2023 geen energielabel C? Dan moet je je kantoordeuren sluiten. Een energielabel is 10 jaar geldig. Als je tussentijds energiebesparende maatregelen neemt, verandert het label mogelijk mee.

Percentages

Op basis van de cijfers per 1 juli 2020 blijkt dat inmiddels 34% van de label C-plichtige kantoren een groen energielabel van C of beter heeft. Daarmee voldoen ze aan de verplichtingen. Een half jaar geleden was dit aandeel nog 32%. Daarnaast heeft 12% van de kantoren een label D of slechter en dit percentage bleef in het afgelopen half jaar ongewijzigd. Voor de overige 54% van de kantoren is nu nog geen energielabel geregistreerd.

U kunt het energielabel van uw bedrijf controleren via onderstaande link:

www.ep-online.nl/ep-online

Energie-investeringsaftrek

Wanneer u gebruikt maakt van de EIA dan snijdt het mes aan twee kanten: u bespaart op de vaste kosten door middel van bijvoorbeeld LED verlichting. Maar u krijgt ook nog belastingvoordeel omdat u investeert in duurzame middelen.

Indien u gaat investeren in energiezuinige LED verlichting en wilt profiteren van de Energie Investeringsaftrek dient u of uw boekhouder/accountant deze aanvraag zelf in te dienen.

Als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen dan komt u in aanmerking voor deze fiscale aftrek. Uw onderneming mag dan 45% van de investering aftrekken van uw fiscale winst. U betaalt hierdoor minder vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting.

 

Bekijk welke kosten in aanmerking komen en welke eisen hier aan gesteld worden:

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2019/12/70075_RVO_Energielijst_2020-def.pdf